Dags att plocka isär lite psykologiteori

Ska skriva lite igen känner jag.

Lyssnade på Filosofiska Rummet idag. Brukar försöka göra så var söndag. Denna gång var det tyvärr bara en massa luftigt trams baserat på behaviorism och evolutionspsykologi. Evolutionspsykologi handlar i regel mest om att försöka beskriva hur människor idag tänker och funderar baserat på hur man tänker sig att människor levde förr. Ofta baserat på simpla fördomar om människor på stenåldern. Det blir ofta mest bara så att man hittar på bevis för sin egen favorithypotes tyvärr, och jag tyckte inte det lät mycket bättre i detta fall.

Filosofiska rummet är som vanligt fastkört i sin vad de kallar västerländsk filosofi. En av filurerna med idag poängterade hur väldigt inklusiv den är. Kände för att kommentera detta just för att de aldrig tar upp annat än just deras västerländska idéer, så inklusiviteten verkar inte helt självklar.

Men så har vi det där behavioristiska spåret också. Om jag inte helt missförstått situationen så är hjärnan i första hand modeldrivet, inte handlingsdrivet. Det vill säga att vad hjärnan gör är att bygga en modell av omgivningen. Självfallet fortsätter man sedan till en punkt där man agerar efter modellen, gör en bedömning av vilket agerande som är mest konstruktivt utifrån de målsättningar man har.

Den behavioristiska hypotesen hoppar helt över modelleringssteget och antar att agerandet är en direkt respons på stimuli. Detta är alltså direkt fel. Vi vet att hjärnans nervbanor förstärks medelst repetition, och försvagas över tid. Den behavioristiska hypotesen bygger på tanken att konsekvensen av ett agerande förstärker eller försvagar beteendet. Detta är egentligen en tämligen bisarr hypotes, den förutsätter en enormt mycket högre komplexitet i hjärnan där de nervbanor som triggade beteendet försvagas efter en negativ konsekvens. Med andra ord, denna nervabana måste återfinnas på något sätt efter att den negativa konsekvensen noterats.

I den mån en negativ konsekvens av ett beteende försvagar beteendet beror det inte på att de nervabor som orsakar beteendet försvagats utan för att risken för en negativ konsekvens lärts in. Annorlunda formulerat, om ett beteende straffar sig glömmer man det inte, utan man kommer ihåg straffet och associerar det med beteendet. Ett försvagande av beteendet kan förstås uppstå över tid för att den negativa konsekvensen och därmed beteendet undviks, då kan beteendet komma att glömmas på sikt. En förstärkning av ett beteende kan lika ledes komma genom att beteendet lönar sig, men inte av lönandet i sig utan för att lönandet motiverar repetition och repetitionen förstärker beteendet.

Beteendet i den modellcentrerade förklaringen ska alltså ses som en sparad idé om ett agerande. En idé som blir inkorporerad i den omvärldsuppfattning som krävs för att kunna konstruera en modell. Idén om att ett agerande är möjligt kan alltså i sig forma modellen.

Detta raljerande på bloggen bygger på att jag retar mig på att någon som titulerar sig neuropsykolog pratar behaviorism. Behavoiorismens slutsatser är som jag beskrivit delvis riktiga, men de har inte en omedelbar neurologisk grund. Retar mig på detta därför att den bokstavliga tolkningen av behaviorism som hen begagnade sig av är samma bokstavliga tolkning som används som ursäkt för att tortera autistiska barn. Och användandet av det evolutionspsykologiska knepet för att ursäkta denna tramsiga behaviorism retar jag mig också väldigt på.

Et sidospår i sammanhanget är väl att nämna att det också finns ett annat sätt att glömma saker på. Tycker om begreppet, katastrofal glömska. Det uppstår när man lär sig ett nytt sätt att göra något man redan kan. Då skriver man ofta över det tidigare sättet. Det är skoj, för då kan man glömma saker fort. Fasktiskt bara ett nytt sätt att förstå något man redan kan et cetera fungerar också.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: