Vad jag lever för

Sitter med huvuvärk nu. Vety vad det beror på. Tittade på ett par youtubeklipp om mattematik igen. Får huvudvärk som biverkning varje gång jag min hjärna försöker processera annat än trivial mattematik. Inte för att jag är dålig på matte, egentligen är det kanske snarare tvärtom, bara länge sedan jag sysslade med det någorlunda regelbundet att det känns lite ovant.

Ägnar väsentligen dagarna åt att studera diverse ämnen. Utöver japanska och tillhörande kultur även saker som historia, medicin, och speldesign. Studier är vad jag tycker är kul och det blir naturligt så att jag studerar om jag inte har något annat för mig. Pluggar så mycket jag orkar, om det sedan slutar med huvdvärk eller bara allmän trötthet varierar.

Den vända jag var som djupast nere i självmordstankar, -08 till -09 ungefär, motiverade jag mig att uthärda lite till genom att påminna mig om att det fortfarande finns så mycket jag inte vet. Särskilt saker som ännu inte hänt, saker som ännu inte upptäckts. Denna tanke fick mig att orka stanna, nyfikenheten på vad som komma skall, vad som upptäckas skall.

I och med att denna tanke är vad som gjort att jag lever idag ser jag det också som ganska oproblematiskt att jag ägnar dagarna åt att göra datorn sällskap. Det var trots allt det här jag valde att leva för. Ta in världen, lära mig om den, reflektera om den, analysera den, och söka förstå den. Youtube liksom Twitter har visat sig ganska bra som aggregat. Mycket information finns på dessa medier, ofta tämligen pedagogiskt presenterat.

En ganska översiktlig analys duger för mitt mål. Ska jag greppa världen kan jag inte specialisera mig och nörda ned mig. Det är trots allt det holistiska perspektivet jag intresserar mig för. Behöver inte veta varje detalj men behöver greppa helheten. Detaljerna kan vara bra att ha i närminnet medan jag pluggar in koncepten, men de är inte viktiga för målet.

När mina prinsessminnen ǻterkom blev de ett bra komplement till detta mitt livsmål. Fick ytterliggare en sak att bry mig om. Gav mig också chansen att skaffa åsikten att jag inte behöver distrahera mig med vardagliga ting. Kan jag få vara prinsessa kan jag slippa leva livet på rutin, kan slippa leva det narrativ om arbetande som livets mening som många annars övertygar sig om. Kan leva för att lära, utrymmet finns där. Prinsessandet är min chans.

Det är inte en känsla av att vara sviken som får mig att söka prinsessandet. Det är mitt sökande efter en breddad förståelse för hur världen jag hamnat i som motiverar mig. Prinsessandet, liksom pengahögen, ger på flera sätt en väldig chans till detta.

Genom min uppväxt valde mitt lilla hov att ta upp flera vetenskapliga ämnen med mig, vilket jag är väldigt glad för. Det i sig har gjort att jag ser dem som en kanal genom vilken jag kan lära mig intressanta saker och bredda min förståelse. Sedan är den japanska kulturen väldigt olik den svenska, och hamnar jag i den japanska aristokratin har jag en fantastisk chans att lära mig om ett annat sätt att ta in och förstå omvärlden.

Pengahögen min kan potentiellt ge en fantastiskt trygghet att stå på. Att slippa tänka så mycket på det där med pengar är en chans att slippa tänka på vardagliga distraktioner och fokusera på lärandet.

Det stora problemet jag sprungit in i verkar vara att mitt lilla hov lånat in en psykolog med utgångspunkten att jag ska tänka och agera ålderstypiskt. Det vill säga tycka festande är bästast i världen, lära för att leva, och inte minst söka ett välorndat jobb och välordnad livsstil. En jakt på trygghet, en trygghet i vilken jag kan bygga mig en liten familj och så.

Tänker inte så, finns många skäl till det. Låt oss börja med att jag sedan länge väsentligen gett upp idén att bilda familj. Eller i vart fall prioriterat bort det. Delvis för att jag är steril vilket som, delvis för att jag är rädd för människor och inte vill att någon okänd ska komma för nära. Kanske också delvis för att jag betraktar det som otur om jag inte skulle nå en ålder av åtminstone ett halvmillenium.

För att uttrycka mig annorlunda. Känner inte att jag har bråttom med familjebyggande. Är steril så behöver kreativa lösningar vilket som. Relevant teknik och så är med all säkerhet bättre om fyra hundra år om jag skulle vilja engagera mig. Alltså behöver jag inte den typen av ekonomisk trygghet, inte än, inte om hundra år, kanske om fyra hundra. Och det bara om mina prioriteringar ändrats tills dess.

Festande förstår jag alls inte vitsen med. Lever för att lära, inte för att festa. Mina idéer om vad som är kul är kopplade till lärande. Festande verkar mest bara kontraproduktivt. Och så skrämmande, hemskt skrämmande, okända människor, kaotisk miljö, och så vidare.

Vidare till frågan om vad jag skulle göra om jag priorietade mig själv över allt annat. Om det viktigaste bara var att jag skulle ha det bra. Både jag av idag och jag i framtiden. Om jag, ovilkorat, var det viktigaste jag hade. Här verkar den där psykologen sagt att det ska vara sökandet efter sex, alkohol, och pengar. I den ordningen. Men ser vi till vad jag valt att leva för så torde det snarare vara kunskap som får högsta prioritet. Andra prioritet kanske blir återupprättelse. Alkohol vill jag direkt undvika, sex är i vart fall inte prioriterat, och pengar i bästa fall ett medel för att få något annat.

Vad är det jag bränner av min tid på idag. Jo, det är sökandet efter kusnkap, och kampen för återupprättelse. Alltså helt i linje med vad jag borde göra om jag följer mitt hjärta. Kanske skulle jag önska göra världen till en bättre plats och bli klappad på huvudet och få höra jag är duktigt prinsessa. Men mitt bästa verktyg för att göra det idag är att spotta ut idéer på bloggen eller i samtal med människor jag känner, för sådant når mitt lilla hov och de kan sätta mina mer kostruktiva tankar i verket.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: