Ett feministiskt inlägg om varför män har kort hår

Har lyckats se ett klipp på Youtube om evolutionspsykologi igen. Fick i lördags ett besök på ett inlägg där jag uppmärksammade vissas tendens att komma på pseudovetenskap som ursäktar deras kvinnohat. Det har var också åt det hållet.  Handlade om varför kvinnor låter håret växa långt. Det verkliga skälet är nog så enkelt som att håret blir långt om man låter det växa. Däremot kan man diskutera varför människor har långt hår, det är svårt att veta men det finns många goda teorier. Och kanske än intressantare, den komplicerade kulturella frågan om varför män klipper håret kort.

Att låta håret bli långt är en icke-handling. Att klippa det kort är en aktiv handling, och kräver dessutom mer regelbunden skötsel av håret. Skälet till varför män klipper håret kort är lite speciellt. Det började, som jag diskuterat tidigare i andra sammanhang, som ett militärmode i Rommarriket. Idén om ”riktiga män”, definierat som de som varit inblandade i militären, har sedan kommit att hänga kvar. Det korta håret har kommit att symbolisera förmåga att ta vara på sig själv, ta ansvar och få saker gjorda; och det har varit en stereotypt manlig symbol. En symbolik som i modern tid exporterats till världens alla hörn.

Det jag ogillar skarpast med att gå igenom varför kvinnor skulle låta håret växa långt, snarare än varför män klipper det kort, är att det lägger fokus på kvinnors handlingar. Hela grejjen bygger på idén att det manliga sättet alltid är det neutrala, det självklara, och det är kvinnor som är avvikande.

Att klippa håret kort kan alltså vara en idé om man vill visa sig handlingskraftig, att välja utseende efter hur man är eller vill vara är ofta ganska produktivt. Det ger andra möjlighet att skapa utrymme för den roll man vill leva upp till.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: