Ickemateriella personer

Känner för att vara lite förvirrat filosofisk igen, tänker onödiga tankar igen.

Om man tror på en person som materiellt inte finns, kan man då påstå att denna person existerar men är ickemateriell? Typ som en ande eller spöke. Om man sedan tror att en meteriell person är denna filur så projicerar man då alltså en ickemateriell person på en materiell person. Vilket ansvar har då denna materiella person för den ickemateriella? Vilket ansvar har denna ickemateriella person över sig själv? Vilket ansvar har den som projicerar den ickemateriella personen på den materiella?

I vilken utsträckning kan den materiella personen avkräva ett erkännande, kräva att få betraktas som sig själv? Att få betraktas som en separat entititet från den ickemateriella personen utan verklig koppling till denna. Att få ignorera och motsätta sig allt som är menat till den ickemateriella men riktat till den materiella. Att få betrakta sig som osedd när omgivningen bara ser sin egen projicering? Vem bestämmer var gränsen mellan den ickemateriella personen och den materiella går; hur bestämmer man den?

I vilken utsträckning kan den materiella personen ta över den ickemateriella personens ansvar? Bör den materiella personen helt avstå från att ta dessa ansvar och lämna de helt i den ickemateriella personens obefintliga händer? Är det ens etiskt av den materiella personen att ta del av information menad för den ickemateriella? I vilken utsträckning kan den materiella personen betrakta den projicerande verksamheten som kränkande, och i så fall, hur bör den materiella personen försvara sig? Hur surig kan den materiella personen rimligen låta sig bli, bör ens den materiella personen ta hänsyn till rimligheten i frågan?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: