Meningen med feodalism

Har tänkt en massa igen, så det här riskerar att bli ett långt inlägg. Mycket av mina tankar har dragit iväg efter mitt inlägg om intelligens, att skriva sätter för mig lätt fart på tankeprocesserna.

Tänker köra på ämnet historia nu, och varför det feodala systemet tillkom och hur och varför det faktiskt fungerade. Under en tid när det inte fanns preventivmedel, det konceptet uppfanns* på mitten av 1700-talet i Frankrike, så fick man så många ungar det blev; om man nu inte på olika sätt begränsade sin sexualitet, låt oss återkomma till det senare. Detta innebar att vad som begränsade befolkningens storlek var krig, svält och misär. Med tillgång till preventivmedel skaffar vi oss inte fler barn än vi tror vi kan försörja.

Under feodal tid var den rådande synen att det var meningslöst att förbättra välståndet, det enda som hände var att det blev fler människor. Men under precis samma misär som tidigare. Istället fokuserade man på att upprätthålla välståndet för en liten överklass. Det var på många sätt en rimlig struktur, det fanns inte resurser till mat och utbildning för alla. Att utveckla intelligens förutsätter just mat och utbildning under uppväxten, så de som inte var en del av överklassen blev bokstavligen ganska korkade; eller genomkorkade i ett modernt perspektiv.

Att ha ett fåtal människor i ett samhälle med intellektuell förmåga är vida överlägset att inte ha några. I dag har vi råd med lyxen att garantera mat och utblidning för alla, men det har att göra med att vi har möjlighet att inte ha fler barn än vi kan försörja. Som direkt konsekvens av detta måste jag se feodalismen som ett under förutsättningarna produktivt system, när man sedan ersatte det var det för att man hade en hög ekonomisk tillväxt som kunde ta hand om delar av befolkningstillväxten. Denna tillväxt var till stor del en följd av att preventivmedel började spridas och även människor från lägre klasser kunde kräva sina rättigheter, och komma med lösningar på sina problem.

Saken med att det enda sättet att minska mängderna barn togs tillvara av vissa grupper i samhället, särskilt inom kyrkan och överklassen. Kyrkor och kloster prioriterade ofta ekonomiskt välstånd genom avhållsamhet. Samma princip gällde för kontrollera kvinoors sexualitet, vilket kanske var vanligt i överklassen. Om en man hade engångsligg med okända kvinnor skadade det knappast hans ekonomi, om en kvinna gjorde samma sak så riskerade hon ekonomiska problem när hon hade en unge att försörja. Att inte få för många barn som man helst ville skulle kunna stanna i överklassen måste alltså varit ganska viktigt för högre uppsatta.

Så kontrollerandet av kvinnors sexualitet, liksom sexnegativism, bör enklast betraktas som en primitiv form av preventivmedel. Dessa traditioner kan vi alltså trivialt göra oss av med i och med att vi har bättre alternativ idag. Av dessa skäl ser jag feminismen som ett nödvändigt arbete, inte bara för att försvara människors rättigheter, utan även som ett sätt att anpassa samhället efter rådande förutsättningar.

En sak som är värd att notera är att den sociala rörligheten i Sverige idag inte är större än den var på 1700-talet, däremot har de ekonomiska klyftorna minskat. Klasstrappan används alltså inte mer idag.

* Åtminstone för modern tid i Europa. Under antiken använde de en växt som sedemera utrotades att äta dagen efter sex för att undvika graviditet. Andra äldre system har funnits, men få har varit effektiva eller fått större spridning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: