Nytt år.

Dags för ett stort fint nyårsinlägg! Först får jag hoppas att alla ni andra klarar ha en roligare och intressantare nyårsafton än jag. Åt som kanske bekant lutfisk igår (30 dec) vilket gör att idag med nödvändighet hamnar i lä. Dessutom allmäna problem nämnda i förra inlägget.

De bättre sidorna av idag involverar vad jag valt att äta. Frukost blev till följd av strömavbrottet en liten hög russin och nötter att skölja ned medicinen med. Till eftermiddagsmat blev det hemgjort recept inspirerat av en viss fransk tomat-, fisk- och skaldjurssoppa. Tyckte bättre om min än mammas faktiskt.

Hade i lika delar urbryggt jeoncha och krossade tomater som vätska, grönsakerna blev fänkål och morot (ingen lök hemma). Kryddningen bestod av citrongräs, saffran, vanilj, kryddnejlikor, och en grönsaksbuljongtärning. Har konstaterat att alla grytor ska baseras på te som halva vätskemängden och minst en kryddnejlika, blir bäst så. Sedan lax och gröna musslor (med halva skal) i. Blev grytkonsistens på helheten.

På kvällen, ganska sent, blev det ett mål till. Pomes frites. Hemfriterade mandelpotatisstavar med flingsalt, torkad piri-piri, och thaibasilikahack.

Att jag hade vissa av dessa ingredienser hemma kan förklaras genom mitt thaigryteförsök för ungefär en vecka sedan. Gick ganska bra mer än att jag lyckades få kokosmjölken (som var den jag ville bli av med) att skära sig. Att skaffa färdig currypasta hade jag inte lust med så jag kryddade egenhändigt.

Matvalet är på intet sätt speciellt sofistikerat för att det är en viktig dag eller så, snarare slängde jag ihop saker allteftrsom jag kände för det. Min enda princip är densamma som med allt annat, det ska på det hela stora finnas en långsiktig possitiv utveckling. Någon gång kommer man nå till en nivå där sådanhär mat blir vardagsmat om man gör så. Är ganska glad att jag kan och har tid.

Tevalen idag kanske inte är lika intressanta, har bara druckit väldigt bra teer. Började med jeoncha och jag tror det var fjärde bryggningen som blev bas för grytan. Drack en skål macca till vilken jag åt lite mexikansk chocklad med chilismak (tillverkad i en fabrik utanför Boston, men den kallar sig mexikansk). Sedan har det varit en väldigt bra kinesisk oolong på eftermiddag och kväll, Mi Xiang.

Har städat en del idag, väntar mig att pappa dyker upp imorgon (1 jan) eftermiddag och hjälper mig med ett par lampor jag ska ha till växterna i fönstret. Främsta anledningen till städandet var kanske strömavbrottet, egentligen, men jag vill tro att jag är så intresserad av mina gäster att jag är beredd att städa inför deras besök.

Det är nu trettiofem minuter kvar till pang-och-bomtid men intensiteten av smälleriet är redan tydligt på väg upp. Får försöka skriva ganska kontinuerligt fram till den mer intensiva delen av denna mindre trevliga tradition. Hela skälet till att jag sitter ensam i min lägenhet under en av årets största festligheter är trots allt mitt djupa ogillande av smällandet. Är knappast ensam om det, tänker på alla söta katter som ligger under en soffa och bajsar ner golvet nu, tänker på alla stackars hundar, och maneter*.

En kvart kvar, nästa stycke kan nog bli ett stycke skrivet efter den värsta smällperioden, ska försöka ta ett par foton och få med de flyagnde lyktorna. De som blir till ståltrådskräp i skogen så att vilda djur kan skada benen på dem (eller i en hage där tama djur kan skada sig på dem). Det hade varit en klart bra grej om smällandet kunde ha varit organiserat och lokaliserat till förbestämda platser och flyglamporna varit metallfria (pinnarna kan man göra av förslagsvis bambu, bambu och rispapper låter som en logisk kombination; kanske är svårt att göra dem brandsäkra utan metall).

Klockan är kvart över, jag fick en bunt bilder (även om det är fingrar och balkongtak på mycket) som är vackra. Många fyrverkerierna ser ut som stjärnor snarare än fyverkerier, en får himlen och se blå ut på liknande vis som vår närmaste stjärna brukar lyckas med. Är nöjd och denna bloggpost är klar.

* På så vis finns det i varje fall någon som tänker på dem. Läsare kan förslagsvis välja ett annat mindre engagerande djur att tänka på. Just manter kanske inte påverkas så mycket av raketerna, kanske av tungmetaller som hamnar i vattnet. Maneter i akvarium kanske kan påverkas negativ också. Annars kan vi se nyårsafton som en dag då man ska tänka på djuren, och manter av lite av en favorit.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: