Barn, mat, och klassamhälle

För en och en halv vecka sedan när jag var på besök konstaterade lillebror att föräldrar upprätthåller klassamhället genom att servera deras barn annan mat än de äter själva. Påståendet låter konstigt och han visste inte hur han kommit fram till saken, så jag har låtit min hjärna köra en bakgrundsprocess sedan dess för att räkna ut sanningshalten. Intressant nog verkar det som att det finns aspekter av påståendet som är sanna.

Vad gäller barn, och då menar jag i princip från åldern de lär sig äta fast mat tills dess de når tonåren, tycker om mat de ätit förut, de vill känna igen smaken och vill att smaken ska stämma med formen. Vi bör observera att detta är den enda regeln, det finns ingen brist på barn som tycker om kaviar (rökt torskrompasta) eller svartbränd flintastek (som är en svensk sommarklassiker). Ingen av dessa smaker är lätt att ta till sig för en ovan vuxen, medan barn många gånger har svårare att lära sig äta fisk och brockoli än dessa.

Barns ätande har alltså främst med två saker att göra: sociala normer (vilket barn är känsliga för), och vilka smaker de har lärt sig känna igen och associera till vissa rätter. Det här innebär att i den mån barn har svårare att ta till sig en rätt än en annan (vilkorat att den inte smakar mycket illa) beror det på sociala normer. Barn som inte lär sig äta fisk serveras antingen inte fisk hemma eller har fått lära sig att de inte ska tycka om fisk (möjligen också att de har en allergisk reaktion eller liknande de har svårt att uttrcyka, inte att förglömma).

För att komma till själva problemet med att servera annan mat till barnen än till vuxna så måste vi alltså observera de sociala normerna, det är inte i sig svårare för att barn att lära sig uppskatta exklusiv mat än vad de har att lära sig tycka om pannkakor. Om sociala normer säger att barn inte tycker om exklusiv mat utan föredrar billig och lättlagad mat så måste detta kopplas till en bredare norm om att barn är mindre värda, mindre sofistikerade, och mindre intresserade. Att lära barn att de är mindre värda än andra är förstås att uppfostra dem till att acceptera en proleteriatroll där de ses som mindre värde, mindre sofistikerade, och mindre intresserade än andra; känns det igen?

Självfallet är inte det faktum att man serverar barn annan mat än vuxna grundproblemet, utan snarare ett symptom på en bredare nevärderande syn på barn som finns i samhället. Precis som könssegregerade leksaker inte är ett grundproblem, utan ett syptom på idén att män och kvinmnor är fundamentalt olika; något som också uppbygger patriarkatet. Så att lära barn att de inte ska äta riktig mat, att de ska lyda vuxna utan ifrågasättande etc. förstärker i sig klasshierarkierna; i synnerhet om personer som redan tillhör underklassen gör så.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: